marți, 18 august 2009

Ep. 6 Jurnalul fericirii de a mai avea inca delta













Dupa ce am varsat berile am plecat la varsarea Dunarii in mare. Dupa cum stiti Dunarea izvoraste din muntii Padurea Neagra sub varful Kandel din 2 paraiase si se varsa in Mare Neagra.














De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Istros pentru argonauti, Psisos pentru fenicieni, Donare la traci, Istrus - Ister - Danuviu sau Danubius la romani, Rio Divino pe vremea lui Carol Quintul si Le Roi de fluves de L'Europe pe timpul lui Napoleaon. 40% este pe teritotiul Romaniei, traverseaza 10 tari si 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.















Intre Dunare si mare exista un dig pe care este actualul far, "cel nou", cateva cladiri administrative, o statie metereologica (cea din imagine).















Primul far a fost construit de bizantini, acesta este unul din cele2 vechi.














La intrarea pe canalul Sulina dinspre mare (principala cale fluviala a Romaniei si tarilor riverane inspre mare) te acompaniaza obligatoriu un pilot roman. Atat timp cat navigheaza pe teritoriul romanesc nu este permis sub nici o forma nici unui vas strain sa aiba la bord doar capitanul de drept al vasului, exista asa numitii "piloti"- capitani romani care preiau navele la intrarea in apele teritoriale romane si il conduc pana cand ies din Romania.














In prim plan este Dunarea, in spate dincolo de dig marea. Aceasta este cu putin mai jos decat dunarea lucru care permite nasterea unor mici "cascade".














Dunarea are peste 25 de tipuri de ecosisteme naturale, 1100 de specii vegetale, 1530 de specii de insecte (deci nu doar tantarii va pot manca:), 75 specii de pesti de apa dulce, 34 de specii de mamifere, 70 de specii de scoici si moluste, 16 specii de reptile (chiar si vipere veninoase). In stanga un cormoran, in dreapta un pescaurs.














Exista numeroase specii de pasari autohtone dar si dintre cele care vin sa manance si sa depuna la noi. Sunt 300 de specii de pasari, 60% din populatia mondiala de Cormoran pitic, jumatate din populatia mondiala de Rata cu gat rosu, majoritatea populatiilor de Pelican comun si Pelican cret.








































Delta a fost inscrisa in patrimoniul biologic mondial in 1991, (dupa ce si-au luat comunistii labele de pe ea:) si declarata Rezervatie a Biosferei.





















































..o egreta la umbra













Asa arata gura de varsare vazuta dinspre mare: In stanga digului sunt ape marine (sarate) in dreapta digului sunt apele dulci, ale Dunarii.





















































Cormoran la uscat, este un obicei al lor de a sta cu aripile infoiate pentru a se usca dupa ce pescuiesc.













Colonie de pescarusi si fregate.